Başkan Genç: “Basın, halkın sesi ve demokrasinin güvencesidir”
Trabzon haberleri | Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Avrasya Basın Yayın Birliği tarafından düzenlenen “Ülkemizde Basın ve Trabzon’da Yerel Basın” temalı ödül törenine katıldı. Türkiye genelinde basın emekçilerini onurlandırmak amacıyla Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa, Başkan Genç’in yanı sıra Trabzon Vali Yardımcısı Hacı Osman Hökelekli, Avrasya Basın Yayın Birliği Genel Başkanı Gazeteci-Yazar Mustafa Durmuş, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Trabzon Şube Başkanı Ahmet Tezcan, Trabzon Şehit Aileleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Şeref İşler, Trabzon Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı İsmail Şatıroğlu, Mardin Trabzonsporlular Derneği Başkanı İbrahim Aydın, Femin Art Uluslararası Kadın Sanatçılar Derneği Başkanı Şükran Üst ve birçok gazeteci katıldı.
Törenin açılışında basının toplum üzerindeki etkisi, yerel basının kamusal sorumluluğu ve Trabzon’un tarihsel basın kimliği üzerine konuşmalar yapıldı.
“Gazetecilik sadece haber değil, kamu hizmetidir”
Başkan Ahmet Metin Genç, törende yaptığı konuşmada basının toplumdaki yerini ve sorumluluğunu vurguladı:
“Demokratik sistemlerde yasama, yürütme ve yargının yanında basın da dördüncü güçtür. Çünkü gazetecilik yalnızca bir haberi halka ulaştırmak değildir; bu meslek, bir hakkın yerine getirilmesidir. Halkın yönetime katılmasında, kamuoyunun oluşmasında en büyük pay basınındır. Gazetecilik, hakkı ve hakikati savunma mesleğidir. Bu yönüyle demokrasinin teminatıdır.”
Başkan Genç, Trabzon’daki basın camiasının dinamizmine de değinerek, “Şehrimizde güçlü, üretken ve sorgulayan bir basın yapısı var. Eleştiren de, katkı sunan da bizim için değerlidir. Çünkü gazetecilik halk adına yapılırsa, o meslek en saygın meslektir. Biz yönetenler her şeyi göremeyebiliriz ama basın kamu vicdanının aynasıdır” ifadelerini kullandı.
“Basın müzesi, köklü mirasın simgesi oldu”
Trabzon’un basın tarihinde özel bir konuma sahip olduğunu belirten Başkan Genç, kentte açılan Basın Müzesi’ne de dikkat çekti:
“İstanbul’dan sonra 1865’te matbaanın Trabzon’a gelmesi, şehrimizi Anadolu’nun en eski basın merkezlerinden biri yaptı. Bu tarihi mirası yaşatmak adına 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde bir söz vermiştik. Şimdi Trabzon bir Basın Müzesi’ne sahip. Dünyada bulunan dört eski matbaadan biri bugün Trabzon’da sergileniyor. Bu, basın tarihimiz açısından büyük bir gurur kaynağıdır.”
Genç, Trabzon’un her yönüyle Anadolu’nun fikir, kültür ve medya merkezi kimliğini koruduğunu vurguladı.
“Güçlü basın, güçlü toplumun teminatıdır”
Avrasya Basın Yayın Birliği Genel Başkanı Mustafa Durmuş da törende yaptığı konuşmada, Trabzon’un Türkiye basın tarihinde öncü şehirlerden biri olduğunu ifade etti:
“Anadolu’da kurulan ilk matbaanın Trabzon’da olması, bu şehrin fikir hayatındaki öncü rolünü kanıtlıyor. Burada yetişen gazeteciler yalnızca yerel değil, ulusal ölçekte de halkın sesi olmuşlardır. Güçlü bir basın, güçlü bir toplumun temelidir.”
Ödüller sahiplerini buldu
Konuşmaların ardından, Türkiye genelinde gazetecilik, televizyon, radyo, edebiyat, sanat ve yayıncılık alanlarında başarı gösteren isimlere ödülleri takdim edildi.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’e de basına sunduğu destek ve katkılardan dolayı plaket verildi.