Vali Aziz Yıldırım, Dezenformasyonla Mücadele Eğitici Eğitimi Tanıtım Programına Katıldı

Trabzon Haber Merkezi | Trabzon Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Trabzon Üniversitesi ile imzalanan iş birliği protokolü kapsamında Dezenformasyonla Mücadele Eğitici Eğitimi Tanıtım Programı gerçekleştirildi.

Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törene Vali Aziz Yıldırım, İl protokolü ve diğer ilgililer katıldı.

Tarihin ilk dönemlerinden itibaren insanlar, çevrelerinde meydana gelen gelişmeler hakkında bilgi sahibi olma ihtiyacını duyduklarını söyleyen Vali Aziz Yıldırım, “Bu ihtiyacın karşılık bulması ise tarihsel süreç içerisindeki teknolojik gelişmeler sonucunda gerçekleşmiştir. Dünyada ve ülkemizde yakın tarihe kadar gazete, televizyon, radyo gibi kitle iletişim araçları haber alma ve bilgi edinme sürecinde önemli bir yer tutarken 1990’lı yıllara gelindiğinde televizyon ile birlikte internetin de yeni bir iletişim aracı olarak kullanılmaya başlandığı görülmektedir. İnsanların gündelik hayatta meydana gelen gelişmelere, bilgiye ve son dakika haberlerine anında ulaşma ihtiyacı ise interneti günümüzün öncü iletişim aracı haline getirmiştir.

Artık çok iyi görmekteyiz ki internetin ve taşınabilir mobil cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte günümüzde “Sosyal Medya” adını verdiğimiz kavram etkisini her geçen gün daha da arttırmaktadır” dedi.

Medyanın öncelikli görevi toplumu doğru şekilde bilgilendirmek olduğunu ifade eden Vali Yıldırım. “Zira medya, yaptığı haberler ve yayımladığı içeriklerle ülke ve dünya gündemini belirleme noktasında çok önemli bir yere sahiptir. İşte bu noktada sosyal medyanın geleneksel medyada kullanılan kitle iletişim araçlarından farklı olarak herhangi bir kontrol ve doğrulama mekanizması içermemesi çok daha fazla dezenformasyona yol açabilmektedir. Günümüzde bir sosyal medya kullanıcısının takipçilerini bilgilendirmek amacıyla yaptığı bir paylaşım diğer kullanıcılarla girilen etkileşim sayesinde milyonlarca insana ulaşabilmektedir. Bu sayede kullanıcılar arasında dolaşıma giren içerikler kısa sürede büyük bir kitleye ulaşarak ülke ve dünya gündemine yön verebilmektedir.

İnternet ve özellikle de sosyal medya ağlarıyla birlikte bilgi paylaşımının hızlanmış olması, insanları karşı karşıya gelinen bilgileri sorgulamaktan uzaklaştırmakta ve yalan haberlerin yayılmasını artırmaktadır” dedi.

Konuşmasına sosyal medya ve internet platformlarının bilinçli bir şekilde kullanıldığında diğer kullanıcılarla iletişim kurma noktasında önemli bir araç olduğunu söyleyen Vali, “Söz konusu “dezenformasyon” olduğunda ise durumun olumsuz bir hal aldığını rahatlıkla söylebiliriz.

Dezenformasyona karşı daha az dirençli olan ve sosyal medyaya en fazla maruz kalan gençlerimizi bilgilendirmek ve toplumun genelinde nasıl daha ‘sorumlu’ medya okuyucusu ve sosyal medya kullanıcısı olunacağı konusunda farkındalık uyandırmak, dijital mecrada dezenformasyonla mücadele etmek amacıyla T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Trabzon Bölge Müdürlüğü, Trabzon Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Trabzon İl Millî Eğitim Müdürlüğü ve Trabzon Üniversitesi ile iş birliği protokolü imzalayarak gençlerimizin yanında olduklarını gösterdiler. Bu anlamda gençlerimiz adına başta Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Trabzon Bölge Müdürlüğü olmak üzere diğer tüm paydaş kurumlarımıza teşekkür ediyorum.

Son olarak ifade etmeliyim ki; Dezenformasyonla mücadele, toplumun her bireyinin sorumluluğudur. Özellikle siz kıymetli gençler bilgiye ulaşma süreçlerimizi daha bilinçli ve eleştirel bir şekilde yöneterek daha sağlıklı bir toplum oluşturabiliriz, diyorum ve bu güzel iş birliği çalışmasının hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Dezenformasyon Merkezi tarafından hazırlanan tanıtım videosu gösterimi yapıldı.