Yargıtay'dan 'emekli ikramiyesi' kararı

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi'nde vefat eden bir emekli ikramiyesinin, mirasçılara devri sonrası mal varlığı olarak el konulup konulamayacağı konulu bir dava görüldü.

Mahkeme, emekli ikramiyesinin mirasçılar tarafından alınmasını yerinde buldu ve mal varlığı sayılarak el konulamayacağını belirtti.

MAHKEME EMEKLİ İKRAMİTYESİNİN MİRASÇILAR TARAFINDAN ALINMASINI HAKLI BULDU

Buna göre, Z.G. vefat ettikten sonra kendisinden alacaklı olan kamu kurumu, emekli ikramiyesinin iadesi için icra takibi başlattı. Mirasçıların itirazı üzerine takip durduruldu. Bunun üzerine kamu kurumu, 1. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne durumu taşıdı. 

Mirasçıların avukatı, davacının alacağını takip ettiği icra dosyasında haciz konulan murisin emekli ikramiyesi ve maaşının terekeye (ölen ya da gaipliğine karar verilen kişilerin mal varlığı, hak ve borçlarının tümüne verilen ad) dahil olmadığını belirterek, mirasçılara ait olduğunun tespitini ve terekenin bu şekilde tasfiyesini savundu. Mahkeme; iflasın kapanmasına hükmetti. Karar, mirasçıların avukatı tarafından; emekli ikramiyesi ve maaşının terekeye dahil olmadığı gerekçesiyle temyiz edildi.

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, emekli ikramiyesinin mirasçılar tarafından alınmasını yerinde buldu. Kararda, ölenin en yakın yasal mirasçılarının tamamı tarafından reddedilen mirasın sulh mahkemesince iflas hükümlerine göre tasfiye edildiği hatırlatıldı. Ayrıca kararda, tasfiye sonunda arta kalan değerler, mirası reddetmemişler gibi hak sahiplerine verileceğinin vurgulandı.