Vali İsmail Ustaoğlu'nun 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Mesajı

Bir devletin kendi limanlarına deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalık olan Kabotaj Kanunu, denizlerimizdeki hâkimiyetimizin tasdiki niteliğinde olup 1 Temmuz 1926’da  bu yasanın yürürlüğe girmesiyle yabancı devletlerin ülkemiz deniz ticaretindeki hâkimiyeti son bulmuştur. Kabotaj Kanunu denizciliğimizin daha da gelişip büyümesinde önemli rol oynamış, ülkemizin gelişme sürecinde önemli bir kazanım olarak tarihe geçmiştir.  

Gelişen ve büyüyen dünyada, Türkiye gibi büyük önem arz eden bir ülkenin yerini alabilmesi ve stratejik bir güç olabilmesi için iktisadi bağımsızlığının da olması vazgeçilmezdir. Ülkemiz, deniz gücünü geliştirerek sanayileşmiş ülkelerle başa baş mücadele etmiş ve dünyada saygın bir konuma erişmiştir. Ülkemizin denizlerde sahip olduğu zengin potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek, dünya denizciliğinde hak ettiğimiz yeri almamız ve Karadeniz’le kıyısı olan ilimizde deniz ticaretinin daha da gelişmesi en büyük dileğimizdir.  
Denizlerimizin korunması ve bizden sonraki kuşaklara çevre kirliliği açısından bozulmamış şekilde aktarılmasının hepimizin ortak görevi ve sorumluluğu olduğu da unutulmamalıdır.
    
Bu duygu ve düşüncelerle, hayatını denizlerde kaybeden deniz şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyor, denizcilik sektörünün gelişmesinde emeği geçenler ile tüm denizcilerimizin Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 96. yılını kutluyorum.