Trabzon Büyükşehir Belediyesi İddialara Cevap Verdi!

Trabzon Haber Merkezi | İddiaların asılsız olduğu belirtilen ve konunun net şekilde anlaşılabilmesi için madde madde yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı;

“1. Ortahisar İçme Suyu Projesinin hem inşaat hem de müşavirlik işi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ihale edilmiş, ihalesini Maz-Ateşler İş Ortaklığı kazanmış, finansmanı Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Programı (IPA-II) kapsamında sağlanan bir projedir.  Proje kapsamında işe 2020 yılında başlanmış olup, işin süresi 4 yıldır. Büyükşehir Belediyesi  (TİSKİ Genel Müdürlüğü) nihai kullanıcı olarak sahadaki çalışmaları kontrol ve takip etmektedir. Yüklenici firmanın iş kapsamında açtığı kanalları uygun malzeme ile geri doldurma sorumluluğu olup, sözleşme gereği geçici ya da kalıcı kaplama (asfalt ya da beton) yapma yükümlülüğü yoktur. Bu işlem, işin başından itibaren Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapılmaktadır.

2. NFS İnşaat Taahhüt Nakliye ve Ticaret Limited Şirketi, yukarıda belirtilen projenin yüklenicisi olan Maz-Ateşler İş Ortaklığının taşeronu değildir. Söz konusu firma, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığının 01/03/2023 açık ihale tarihli, 28/03/2023 sözleşme tarihli Trabzon İlçe Mahalle Yolları Asfalt Yama işinin yüklenicisidir.

3. Sözleşme gereği NFS İnşaat yüklenicisi belediyemize 3 ayrı pozda asfalt yama işi yapmaktadır.
a) Yüklenici sözleşmede yer alan 1 ve 2 nolu pozlardaki işleri (1-Ocak Taşından Konkasörle Kırılmış Malzeme İle Alt Temel Yapılması, 2- Sıcak Karışım Kaplamalı Yollarda Asfalt Yaması Yapılması İşçiliği ) yaparken tümüyle kendi ekipmanlarını (beko loder, kamyon, asfalt yama robotu) kullanmaktadır. Buna göre de birim fiyat üzerinden yükleniciye ödeme yapılmaktadır.
b) Sözleşmede yer alan 3 nolu pozdaki iş (Sıcak Karışım Kaplamalı Yollarda Asfalt Yaması Yapılması İşçiliği ) kapsamında hazır tranşe pozu da bulunmaktadır. Buna göre, yama yapılacak belirli yerlerde Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığının ekipmanları (beko loder ve kamyon) ile asfalt yama yapılacak yer hazırlandıktan sonra firmaya verilerek hazır tranşe pozundan yaması yaptırılmaktadır.
Yüklenicinin kendi iş makinalarını kullandığı asfalt yama işine Belediyemizce ödenen para ile sadece işçilik yaptığı işe ödenen para doğal olarak farklıdır.

4. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığının 20/03/2023 açık ihale tarihli, 24/04/2023 sözleşme tarihli Beko Loder Kiralama İşinin yüklenicisi OGT Turizm Taşımacılık İnşaat Limited Şirketi’dir. Belediyemizin GÖK-ER firması ile herhangi bir kiralama işi bulunmamaktadır. OGT Turizm Taşımacılık İnşaat Limited Şirketi firmasının kiralama kapsamındaki tüm iş makinalarının üzerinde Büyükşehir Belediyemizin logosu bulunmaktadır. Araçların arızalanması durumunda araç ikamesi yapılırken (yeni araç gelinceye veya arıza giderilinceye kadar) ve bu süreçle sınırlı olarak sahada logo taşımayan araçlar da kullanılabilmektedir.

5. Sonuç olarak, Büyükşehir Belediyemizin kendi iş makineleri ya da kiraladığı iş makinelerinin ücretsiz olarak yüklenici firmalara kullandırıldığına dair iddialar tamamen gerçek dışıdır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”