Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nden Kamuoyuna duyurulur

Haberde Çarşıbaşı ilçesinde bulunan 75 dönümlük dolgu alanına, Büyükşehir Belediyesi tarafından çöp döküldüğü iddia edilmiştir. Söz konusu alana Ulaştırma 11. Bölge Müdürlüğü tarafından 250 metre tahkimat yapılmış olup, tahkimatın yapılmasıyla birlikte bu alanın denizle bağlantısı kesilmiştir. Denizle bağlantısı kesilen alan; hafriyat, inşaat ve yıkıntı atıklarıyla doldurulmak üzere Ulaştırma 11. Bölge Müdürlüğü tarafından Büyükşehir Belediyemize devredilmiştir. Dolayısıyla haberde iddia edildiği üzere bu yapı “çöpleri gizlemek için yapılan” bir duvar değil, söz konusu alanın denizle bağlantısını kesmek için inşa edilen bir tahkimattır.

İnşaat ve yıkıntı atıklarının Hafriyat Toprağı İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Yönetmeliğindeki tanımlanan bileşenleri; binaların seçici olmayan yıkımları, tamiratı, tadilatı, güçlendirilmesi, bakımı, geliştirilmesi faaliyetindeki yıkımlar ile ortaya çıkan beton, duvar malzemeleri (tuğla, briket, taş) sıva, kum, çakıl, ahşap, plastikler, seramikler, metaller, kağıt ve karton olarak belirtilmiştir. Çarşıbaşı ilçemizde bulunan söz konusu alana, bu yönetmeliğe uygun ve kontrollü bir şekilde döküm yapılmaktadır. Dolayısıyla haberde iddia edildiği gibi bu atıklar, evsel atık veya “çöp” değildir. Alanda yapılan denetim neticesinde de mevcut atıkların inşaat, yıkıntı ve hafriyat atığı olduğu tespit edilmiştir.

Öte yandan evsel atık toplama işi Büyükşehir Belediyesinde olmayıp ilçe belediyelerinin sorumluluğundadır. İlçe belediyelerimiz topladıkları çöpleri Araklı Katı Atık Entegre Tesisi ’ne göndermekte, toplanan atıklar burada bertaraf edilmektedir.

Netice itibarı ile haber başlığı ve kullanılan görsel insaf ve hakkaniyet dışıdır. Denize döküldüğü iddia edilen atıklar, denize değil, tahkimat ile denizle bağlantısı kesilen dolgu alanına dökülmektedir. Dolayısıyla Çarşıbaşı’nda çöplerin denize döküldüğü iddiası tamamen gerçek dışıdır ve kamuoyu yanlış bilgilendirilmektedir. 

Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak çevreci bir hassasiyetle çalışıyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aynı hassasiyetle kadim şehrimizin tüm renklerini korumaya devam edeceğiz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.