Vali İsmail Ustaoğlu’nun Trabzon’un Fethi’nin 562. Yıl Dönümü Mesajı

Tarih boyunca Anadolu gibi stratejik bir coğrafyaya egemen olan Trabzon, İstanbul’un fethinden sonra Büyük Kumandan Fatih Sultan Mehmet’in hedefi olmuş ve 15 Ağustos 1461’de Osmanlı Devleti’nin hâkimiyeti altına girmiştir. Bizler bu yıl, bu kutlu fethin 562 nci yılına ermenin onuru ve gururunu yaşamaktayız.

4000 yıllık tarihiyle kadim kentlerden biri olmanın yanı sıra kültürel ve sanatsal anlamda üzerinde taşıdığı medeniyetlerin birikimini günümüze kadar yaşatması bakımından da bölgesinde merkez olma konumunu sürdüren şehrimizin bölgenin ekonomik, kültürel ve sanatsal ihtiyaçlarının karşılanmasında üstlendiği rol, her türlü takdirin üzerindedir. Bugün, biz de bu zenginliği daha da artırarak gelecek nesillere taşımak istiyoruz.

Bu bağlamda Fatih’in Osmanlı topraklarına katmakla Yenicuma Mahallesi’nde sevinç ve gururu bir arada yaşadığı, Yavuz’un Kavak Meydanı’nda ok talimleri yaptığı, Kanuni’nin arkadaşlarıyla Ortahisar’da oynadığı, Mustafa Kemal Atatürk’ün Trabzon ve Trabzonlular için tarihe altın harflerle kaydettiği “Trabzon Nutku” nu söylediği; her yönüyle bölgesinde merkez olan şehrimiz, geleceğe sağlam adımlarla ilerlemektedir.

Bu vesile ile Trabzon’u 1461 yılında “Biz Toprakları Değil, Gönülleri Fethetmeye Gidiyoruz.” diyerek fetheden ve bizlere emanet eden Şanlı Komutan Fatih Sultan Mehmet Han başta olmak üzere tüm kahraman ordusunu rahmet, hürmet ve dua ile yâd ediyor, kâdim şehrimiz Trabzon’un Fethi’nin 562 nci yıl dönümünü kutluyor, tüm Trabzonlu hemşehrilerime muhabbetlerimle saygılarımı sunuyorum.