Trabzon'da 6 Şubat Depreminde Vefat Eden Vatandaşlarımız Dualarla Anılıyor

Trabzon Haber Merkezi | Programda depremde vefat eden vatandaşlarımızın ruhu için Kur’an-ı Kerim okundu, dualar edildi. Programa Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu, İl Protokolü, üniversitenin akademik ve idari personeli, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Afet Yönetimi Bakış Açısıyla 6 Şubat Depremi konulu panelde konuşma yapan Vali Aziz Yıldırım, depremlerin toplum üzerinde derin izler bıraktığını ifade etti.

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, “Bugün 6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizin 11 ilini etkileyen ve 50 binden fazla can kaybına neden olan Kahramanmaraş Pazarcık merkezli, yıkıcı depremlerin seneidevriyesinde deprem felaketini Afet Yönetimi açısından değerlendirmek için bir aradayız.

Panelin depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımızı bir kez daha anmak ve gelecekte aynı acıları tekrar yaşamamak için yapılacaklar konusunda bize düşen görevleri hatırlatmak acısından uyarıcı ve bilgilendirici olacağını düşünüyorum” dedi.

Vali Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: “Afet yönetimi bizlere, depremlerin fiziksel yıkımının yanında insanların afetlerle nasıl başa çıktıklarını, kurumların tepkilerini ve bu tür olaylardan kaynaklanabilecek uzun vadeli sosyal, siyasal ve ekonomik etkileri anlama imkânı vermektedir. Bu yönüyle bizim gibi deprem kuşağı üzerinde bulunan ülkeler için Afet Yönetiminin önemi aşikârdır.

Depremler evrensel bir yasadır. Ancak deprem gerçeğini nasıl algıladığımız, ona karşı nasıl tedbirler aldığımız ve felaket sonrasını nasıl yönettiğimizi belirleyen bizim bilinç düzeyimizdir. Yaşadığımız acı tecrübeler bizlere gösterdi ki depremin yıkıcı etkilerine karşı sadece deprem yönetmelikleriyle mücadele etmek mümkün değildir. Deprem yönetmelikleri kadar toplumun ve kurumların depremi algılayış ve tepkilerini de iyi analiz etmek gerekir.

Toplumsal kültürümüz felaketleri nasıl algılayacağımızı belirler. Toplumun dayanışma kültürü, afet yardımı ve destek sağlama süreçlerini hızlandırarak daha etkili bir afet yönetimine katkıda bulunur. Bizler millet olarak birlik ve dayanışma duyguları çok güçlü, bireycilikten ziyade kolektif bilincin hâkim olduğu, duygusal davranış biçimlerine sahip bir milletiz. Ancak bu olumlu hasletlerimizin yanında rasyonellik, normlara riayet gibi hususlarda ne yazık ki zaaflarımız var.

6 Şubat depremleri akabinde gelecekte meydana gelebilecek felaketlerin vereceği maddi ve manevi zararları asgariye indirebilmek için toplum olarak geleneksel değerlerimizle bilimsel verileri dikkate alan davranış biçimleri arasında sağlıklı bir sentez oluşturmak durumundayız. Afet yönetimi açısından bu zihinsel dönüşüm Türkiye’de doğal felaketler, özelde ise depremlerde bundan sonraki muhtemel kayıpların yaşanmasına engel olacaktır.

Bugün burada alanının uzmanları tarafından düzenlenen panelin bizlere bu konularda ışık tutacağından şüphemiz yoktur. Bizleri bu çok kıymetli bilgilerle buluşturan başta Trabzon Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu’ya ve bu güzel çalışmada emeği geçenlere teşekkür ederim.

İdrak etmekte olduğumuz Miraç Gecesi vesilesiyle depremde kaybettiğimiz canlarımıza yüce Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır; yaralılarımıza acil şifalar temenni ediyorum. Müslümanlar için ilahi rahmet ve lütuflarla dolu bu mübarek gecede Yüce Allah’tan; ülkemizi, milletimizi ve insanlığı böyle acılardan muhafaza etmesini niyaz ediyorum.” dedi.

TRÜ Rektörü Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu da üniversite olarak yaptıkları faaliyetlere değinerek, “Büyük yıkıma sebep olan depremler sonrası bildiğiniz üzere tüm Türkiye tek yürek oldu.

Trabzon Üniversitesi olarak biz de “Asrın Felaketini” - “Asrın Birlikteliğine” dönüştürmek için harekete geçen ilk kurumlardan biri olduk. Deprem bölgesine çok sayıda gönüllü akademisyen ve personel ile arama kurtarma ekipleri gönderdik. Toplumsal yardım noktasında lokomotif üniversite rolü üstlenerek tüm kurum, kuruluş ve vatandaşlarımızdan sağlanan külli miktarda ayni ve nakdi 2 bin 500’e yakın yardım kolisini el birliğiyle topladık. 7 kamyon yardım malzemesini ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere yardım toplama merkezlerine teslim ettik. Bizzat Rektörlük Ekibi olarak deprem bölgesine giderek acılara ortak olduk, depremde hasar gören bölge üniversiteleri için neler yapabileceğimizi depremzede mevkidaşlarımız ve meslektaşlarımızla yerinde değerlendirdik. Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile birlikte kampüs içinde ve dışındaki yurtlarımızı depremzedelere açarak hem barınma-beslenme, hem de psiko-sosyal yönlerden destek sağladık. Düzenlemiş olduğumuz bu program vesilesiyle hocalarımızın özellikle “Afet Yönetimi” yönünden tespit ve tavsiyelerini dinleyecek ve çıkarımlarda bulunacağız. İnanıyoruz ve umuyoruz ki; bu gibi farkındalık faaliyetleriyle bilinçlenip depremlerin değil, kalitesiz ve bakımsız binaların öldürdüğü hakikatini anlamış olacağız.” diye konuştu.

Program; Panelistler: Dr. Öğr. Üyesi Galip Usta, Öğr. Gör. Dr. Esra Bekircan, Öğr. Gör. İsmail Turgut Pala ve Öğr. Gör. Lokman Odabaş’ın sunumları ve Vali Yıldırım’ın Panelistlere teşekkür belgesi vermesiyle sona erdi.