"Pontus Meselesinin Dünü ve Bugünü" Çalıştayı Üniversitemizde Düzenlendi

Trabzon Haber Merkezi | Programdaki konuşmasında Vali Yıldırım, “Bugün burada bizim için hassas sayılabilecek bir konuda, Pontus meselesi konusunda gerçekleştirilmekte olan Çalıştay için bir aradayız. Kanaatimce Türk milleti ve soykırım kavramları en son bir araya gelecek kavramlardır. Türk milleti hakim olduğu bütün coğrafyalara barışı, kardeşliği, din ve vicdan özgürlüğünü taşımıştır. Bugün bile ülkemizin bünyesinde Lozan hukukuna bağlı olarak yaşayan azınlıklar özgürce; devletimizin ana unsuru olan Türk milleti ile aynı haklara sahip olarak yaşamlarını devam ettirmektedirler. Ancak özellikle ülkemizi uluslararası camiada mahkûm etmek isteyen bazı çevreler zaman zaman Pontus ve Ermeni meselesi veya soykırımı gibi temelsiz iddiaları dillendirmekte, bu konularda kamuoyu oluşturmakta ve hatta bu konularını parlamentolarına taşımakta, bu yönde ısmarlama kararlar çıkarmaktadırlar.

Malumunuz olduğu üzere Pontus meselesi, ortaya çıktığı günden bugüne, tarihî bir mesele olmaktan çok, Türkiye üzerinde hesapları olan uluslararası güçlerin siyasî niteliğe büründürdükleri bir meseledir. Pontus meselesi; tarih, jeopolitik, propaganda, ayrılıkçılık, istihbarat ve uluslararası ilişkiler gibi pek çok farklı kavram ve disiplinler aracılığıyla değerlendirilmesi gereken bir niteliğe haizdir.” İşte bu Çalıştayımız Türk araştırmacılarımız tarafından hem tarihsel boyutuyla hem de güncel durumu itibariyle bölgeye ve Türkiye’ye yönelik bu ve benzeri faaliyetleri ifşa etmek ve tarihin nasıl kötüye kullanıldığını tartışmak bakımından büyük önem arz etmektedir. Kuşkusuz Çalıştay, Pontus meselesi hakkında yapılan araştırmaların mütevazı bir kısmıdır ancak yaratacağı etki bakımından ciddi bir potansiyele sahiptir.” dedi.

Türkiye’nin bölgesel bir güç olarak yeniden ayağa kalkması ve uluslararası arenada aktif bir güç olarak yer almasının bazı ülkeleri rahatsız ettiğini ifade eden Vali Yıldırım, “Bu sebeple çarpıtılmış tarihî malzemelere dayalı olarak Ermeni ve Pontus meselesi gibi Türkiye’yi itham eden sözde soykırım iddiaları zaman zaman ısıtılıp gündeme taşınmaktadır. Bunun farkındayız. Onun için gerek tarihçilerimiz gerek siyasetçilerimiz gerekse konunun muhatabı olan diğer ilgili kesimler olarak, ülkemizin geleceği adına bu tip sorunları sürekli servis yapanlara karşı teyakkuz halindeyiz, teyakkuz halinde olacağız. Bu Çalıştay, uluslararası akademik camiada tartışılamayan; farklı görüş sergileyenlerin politik ve akademik linçe maruz bırakıldığı Pontus meselesini, bilimsel, entelektüel ve özgürlükçü bir anlayışla tartışmaya fırsat tanımaktadır. Karadeniz Teknik Üniversitemizin öncü olduğu bu tarz faaliyetlerin artarak devam etmesini, bu ve benzeri çalışmaların teyakkuz halimizin bir tezahürü olduğunu düşünüyorum. Bu vesileyle Çalıştay'ın ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olması temenni ediyorum.” dedi.

Çalıştay panelistlerin sunumuyla devam etti.