Trabzon için deprem uyarısı

Karadeniz fay hattı ve Kuzey Anadolu fay hattı arasında bulunan Karadeniz Bölgesi'nde, 26 Şubat'ta Samsun'da, 28 Şubat'ta Trabzon'da, 1 Mart'ta da Gürcistan'da depremlerin yaşanması bölgenin depreme karşı hazırlıklı olup olmadığını gündeme getirdi.

Türkiye’nin ve Karadeniz Bölgesi’nin deprem riskini her fırsatta dile getiren jeoloji mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Trabzon ve Rize’nin 2020’de İzmir’de meydana gelen depremin iki katı büyüklükte bir deprem riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Prof. Dr. Bektaş, “Trabzon-Rize deprem tehlikesi ( g= 0,2- 0,3) 2020 İzmir depreminin (m 6,6 g= 0,11) iki katı. Gerekçe:

*Doğu Karadeniz Bölgesi üç ayrı deprem kaynağı ile çevrilmiştir.

*Heyelan riski.

*Dolgu ve sahil düzlüklerinde zemin büyütmesi.

*2018 yönetmeliği öncesi kötü yapı stoğu.” ifadelerini kullandı.

KUZEY ANADOLU FAYI TETİKLEDİ

Artçı depremlerin dağılımına ve AFAD’ın verilerine göre bilgi verdiğini belirten Prof. Dr. Bektaş, Kahramanmaraş merkezli şiddetli depremlerin Kuzey Anadolu Fayını tetiklediğini dile getirerek, “Makas gibi kesişen sağ ve sol yönlü eşlenik faylar tetiklendi! Maraş-Elbistan deprem çiftinin son 15 günlük artçıları Kuzeye doğru yayılarak Kuzey Anadolu Fayını ve Doğu Anadolu Fayının Karlıova’dan Erzurum-Horasan istikametine uzanan devamı, Kuzeydoğu Anadolu Fayını tetikledi.” açıklamasında bulundu.