GGYD Amerika Pazarını Mercek Altına Aldı
GGYD Amerika Pazarını Mercek Altına Aldı
GENÇ GİRİŞİM VE YÖNETİM DERNEĞİ 55. “İŞ’TE FIRSAT”
GENÇ GİRİŞİM VE YÖNETİM DERNEĞİ 55. “İŞ’TE FIRSAT”
TOPLANTISINDA AMERİKA PAZARI MERCEK ALTINA ALINDI
GGYD Yönetim Kurulu Başkanı M. Nezih Allıoğlu, “Amerika, kritik pazarlarımızdan, ilişkilerimiz artarak devam edecek”
ABD Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Fred Aziz: “Türk yatırımcılar, Amerika pazarına artık sadece ürün satmak için değil yatırım için bakıyor”
Genç Girişim ve Yönetişim Derneği’nin (GGYD), gelenekselleşen “İş’te Fırsat” toplantılarının 55’incisi Amerika’da iş ve yatırım fırsatları temasıyla, Ankara The Green Park otelde gerçekleştirildi. GGYD Yönetim Kurulu Başkanı M. Nezih Allıoğlu’nun açış konuşmasını yaptığı toplantı, dernek tanıtım filmi ve üye firmalarının sunumları ile başladı. Açış konuşmasında COVID-19 nedeniyle tüm dünyada büyük bir kriz yaşandığına dikkat çeken M. Nezih Allıoğlu, “GGYD olarak böylesine zorlu dönemlerde çalışmalarımıza ara vermeden daha yüksek bir hassasiyet ile devam ettik, ediyoruz. Toplam 700 üyemiz ile her gün Türkiye için çalışıyoruz. Türkiye ekonomisine yılda 25 milyar liralık katma değer yaratıyoruz, 30 bin kişiyi istihdam sağlıyoruz. Bugün de 55’inci “İş’te Fırsat” toplantımızda sizlerle bir araya gelmekten mutluluk duyuyoruz” dedi. Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında uzun yıllara dayanan ekonomik ve siyasi ilişkilere dikkat çeken Allıoğlu, “Türkiye ile Amerika arasındaki ikili ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması yönünde ortak hedef mevcut. Ülkemizde hâlihazırda 1.971 ABD sermayeli şirket faaliyet gösteriyor. Amerika, bizim kritik pazarlarımızdan. Bu rakamlar gösteriyor ki ABD ile Türkiye arasındaki köklü ilişkiler artarak devam edecek. Bugünkü “İş’te Fırsat” toplantımızın Amerika’da yatırım yapmak iş insanlarımız için iyi bir projeksiyon çizeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
“Amerika, Türkiye’nin en büyük ikinci ihracat merkezi oldu”
Amerika’da yatırım yapmak ve işini büyütmek isteyen Türk yatırımcılara yönelik bilgilendirme konuşması yapan ABD Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Fred Aziz ise, “COVID-19 gerçekten zor bir dönemdi, ancak bu süreçten çıkmak üzereyiz. Bütün dünya etkilendi. Hem Amerika hem Türkiye; ekonomilerimiz etkilendi. Bu süreçten çıkarken güzel gelişmeler de oldu. Amerika’nın Türkiye’ye ihracatı yüzde 10, Türkiye’nin ise yüzde 40 arttı. Böylece Amerika Türkiye’nin ikinci en büyük ihracat merkezi oldu. Bundan dolayı bir sürü Türk firma Amerika’ya sadece ürün satmak için değil yatırım yapmak için de bakar oldu” diye konuştu. Amerika’nın risk alanların ve girişimcilerin ülkesi olduğuna dikkat çeken Aziz, “Amerika teknoloji, sektörleri açısından farklılaşan bir ülke. Pek çok alanda gelişmiş. ABD 50 eyalet ve iki bölgeden oluşuyor. Her birinin kendi ekonomisi var. Bu yüzden Amerika pazarına girmek isteyen yeni firmalar için korkutucu olabiliyor. Bundan dolayı Türkiye’deki firmalara Amerika pazarına girişte yardımcı olabilmek için SelectUSA programını geliştirdik” dedi.
“SelectUSA Amerika’da yatırımı destekleyen bir program”
Amerika pazarına girmek isteyen yatırımcılara yönelik geliştirilen SelectUSA programı hakkında ayrıntılı bir sunum yapan ABD Elçiliği Ticaret Ataşe Yardımcısı Yaprak Çakılcıoğlu ise, “Biz sektörel olarak çalışıyoruz, neredeyse bir özel sektör şirketi gibi hareket ediyoruz. SelectUSA programı Amerika pazarına girmek isteyen; Amerika’ya doğrudan satış ya da Amerika’da yatırım yapmak isteyen Start-up’lar ya da çok büyük firmalar için kolaylaştırıcı olabilmek amacıyla geliştirildi” dedi. Amerika’da bir firma kurarak büyümek isteyen yatırımcılara iki ülkenin de yatırımcılara destekleri olduğunu aktaran Çakılcıoğlu şöyle konuştu: “SelectUSA, Amerika’da yatırımı destekleyen bir program. Amerika’da istihdam sağlayarak büyüyecekseniz, SelectUSA’yi ücretsiz bir danışmanlık hizmeti olarak tanımlayabiliriz. Bir başka ülkede üretim kararı almak kolay değil. Önce satış yapıp pazarı görmek isteyebilirsiniz, kontak ofis ya da depo ile başlamak isteyebilirsiniz. Amerika’da bir kişilik bir istihdam da yaratsanız 500 kişilik fabrika da kuruyor olsanız; her durumda SelectUSA desteklerinden faydalanabilirsiniz.” Amerika Pazarına Giriş ve İhracat Destekleri başlıklı sunum gerçekleştiren Ticaret Bakanlığı Eski Los Angeles Ticaret Ataşesi Mehmet Çetik ise Amerika pazarına girmek isteyen firmalar için yasal mevzuat ve vergi sistemleri hakkında bilgi verdi.
Başarsoft Genel Müdürü Küçükpehlivan: “2021 yılı ciromuz 100 milyonun üzerinde”
“Amerika ve Dünya İş Yapmak” başlıklı bir sunum yapan Başarsoft Genel Müdürü Tuncay Küçükpehlivan Amerika’da bir firma kurarak büyümek isteyen yatırımcılara kendi iş tecrübelerinden yola çıkarak anekdotlar anlattı. Küçükpehlivan şöyle konuştu: “Coğrafi bilgi sistemleri ve akıllı harita teknolojileri alanında çalışıyoruz, 1997 yılında kurulduk. Alanımızda Türkiye’de 1 numarayız. Haritalama konusunda uzmanız. Google ile çalışıyoruz, 2007 yılında Google Maps Resmi Harita Sağlayıcısı olduk. Türkiye’deki navigasyon haritasını biz verdik. Amerika maceramızda Apple ile 2017 yılında ve Aerinet ile de 2018 yılında çalışmaya başladık. Google ile yeni bir anlaşma da yaptık. Google’in yanında iGO ve Yandex gibi harita servisleri için Türkiye’nin veri sağlayıcısıyız. Ankara’da Ar-Ge merkezimiz var. Amerika’da 2017 yılında San Francisco ofisimizi kurduk. Amerika’da ofisimiz daha önce Florida’daydı saat farkı nedeniyle San Francisco’ya taşıdık. Ayrıca Afrika’da da büyümek istiyoruz. Uganda ofisimizi 2021 yılında kurduk” dedi. Birçok önemli coğrafi bilgi sistemleri projesinde Başarsoft ürünlerinin kullandığını belirten, bilişimin merkezi Amerika’ya Başarsof teknoloji sattıklarını belirten Küçükpehlivan, “Ar-Ge şirketiyiz. Bünyemizde 150’den fazla mühendis çalışıyor. Gelirlerimizin yüzde 85’i katma değerli servislerden sağlıyoruz. Geçen yıl, 2021 yılı ciromuz 100 milyon liranın üzerinde” dedi.
“İş’te Fırsat” toplantısı soru-cevap bölümü ve GGYD Yönetim Kurulu Başkanı M. Nezih Allıoğlu’nun konuşmacılara plaket takdimi ile tamamlandı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.