KÖYDE YAŞAYABİLECEK MİYİZ?

Yayınlama: 11.03.2024
86
A+
A-

Köyde yaşamak çoğumuzun hayali. Özellikle kalabalık şehirlerde doğup büyüyenler olarak artık çocukluğumuzdaki sakinliği bulamıyoruz büyük şehirlerde. Sürekli bir şehirden kaçma hayalimiz var. Pekii gideceğimiz köyde mutlu olacak mıyız?
Şayet, tarımla değil de, ağaçla uğraşılırsa şehirliler için daha kolay sanırım. Çünkü biz alışmadık kas gücüyle çalışmaya. Ve yeni doğmuş bir bebek gibiyiz köylülerin yanında.
Onlar toprak, hayvancılık, hemen her konuda bilgi sahibi, çocukluklarından beri duyarak, görerek, uygulayarak bu günlere gelmişler.

Genç şehirliler daha çabuk adapte olabilirler, lakin orta yaşın üstü için pratik, nispeten meşakkati fazla olmayan alanlara yönelmeli meyve gibi. Meyvecilik işi de kolay değil tabii, budaması, çapalaması, toplaması… sulama ve ilaçlamayı sistem kurarak becerebiliriz, diğer alanlarda da köylü kardeşlerimizden ücret mukabili yardım alabiliriz.
Tabii ziraat odasına da sık sık gidip bir mühendis arkadaşa sürekli danışmalıyız, hangi fidanı dikelim, bulunduğumuz toprağa ve hava şartlarına ne uygundur vs. Ben kendim için böyle bir plan yaptım. İçinde küçük de olsa bir evi olan hazır meyve bahçesi almayı hayal ettim.

Tabii ki birkaç dönüm olması gerek ki, senelik geçimimi de sağlasın. Eğer başarırsam avucumda olan paramla böyle bir yer almaya, ailemi de doyuracak kadar 1 inek yada bir kaç keçi ve tavuk istiyorum. Bir atım da olsun isterim, her ne kadar binmesini bilmesem de))
Ailem şehirden kopamaz, işleri, üniversiteleri İstanbul’da, lakin, hafta sonları belki gelirler yanıma, evlendirince de eşimle yaşarız devamlı köyde.
En azından yaz tatillerini geçirecekleri… Allah korusun deprem olursa kaçabilecekleri bir yerimiz olsun. Bir arkadaşımız yazmış köyde yaşamanın zorluklarını, beceremeyeceğimizi, çok doğru köy hayatına intibak çok zor. Hele ki, su, tarım aletleriniz ekipmanlarınız yoksa. Allah’tan hayırlısı diyelim.

Bir de modern olmak zorunda köydeki evlerimiz, her odasında sıcacık yaşayabildiğimiz şehirdeki evlerden sadece bir odası sobayla ısınabilen köy evlerine geçiş her babayiğidin harcı değil.
Zaten, köy hayali kuranların çoğunluğu belli bir yaşın üstündeki emekli gibi insanlar. Şehirdeki konforu bırak gel yaşa köyde çok zor.

Bunun için konforlu modern evler yapmak zorundayız köylere.
Bunu yapınca da köylülerden “sosyete, zengin züppe” damgası yemek var. Hep duyarız köyde dedikodu çok olur diye, ehhh küçük yer konuşacak konu bulamıyorlar belki.
Köylülerin çoğu tarafından yerleşeceğimiz köyde dışlanacağımız kesin.
Modern evler yapmak köylü için fuzuli boşa para harcamak, kendilerince de haklılar, o kadar paraları olursa daha çok arazi alırlar eker biçerler.
Yanlış anlaşılmasın sadece bir gerçekçi tahlil yapmaya çalışıyorum yazar olarak.
Gitmeden, yerleşmeden gerçeği görmeliyiz, kabullenmeliyiz.
Bir de son senelerdeki fahiş fiyat artışları inşaat maliyetleri var. Artık köyde böyle modern bir ev yapabilmek için üst gelir sınıfında olmamız gerekiyor. Benim gibi emekli maaşıyla geçinen dar gelirlilerin sadece hayalini süsler köyde yaşamak.

Lakin, şöyle bir mantıki çözüm bulabiliriz. İçinde eski de olsa, kullanılabilir durumda bulunan bir evceğizi olan bir iki dönümlük meyve bahçesi alabiliriz belki.
Yazları 1-2 ay gider şehirden uzaklaşır, toprağa çıplak ayaklarımızla basar enerji depolarız şehrin kahrını çekmek için.
Yaşadığımız şehre yakın olursa da harika olur, bazen hafta sonları da kaçıp köye gelebiliriz.
Belki de en mantıklısı bu.
Böyle olunca da büyük şehirlere yakın yerlerdeki köylerin de arazi fiyatları artıyor.
Sanırım zenginin malı züğürdün çenesini yoruyor.
İbrahim Tamer    Çamlıca vadisi haber sitesi 11.3.2024

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.