En düşük maaş 35.000 lira mı oluyor? Memur-Emekli Maaşı-Kira Artışı Gündemde (Analiz)

Yayınlama: 02.07.2023
172
A+
A-

Memur ve emekli maaşları düzenlemesinin hızla Meclis’in gündemine alınmasına yönelik çalışmalar hızlandırılırken, gözler 4 Temmuz’da açılacak Meclis’e çevrildi. Bu kapsamda en düşük memur maaşının 22 bin lira olması ve emekli aylıklarında yapılacak iyileştirme torba yasada sunulacak. Kira artış oranını % 25 ile sınırlayan yasanın uzatılması da gündemde.

33.750 lira YOKSULLUK SINIRI!...
Öte yandan TÜRK-İŞ Araştırmasının 2023 Haziran ayı sonucuna göre;

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 10.373,28 TL’ye,
Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 33.788,80 TL’ye yükseldi. İstanbul’da ise kira maliyetleri çok daha yüksek olduğu için 35.000 lira bile yeterli değil.

 

ÇÖZÜM:

Bu verilere göre hükümetin acilen kiraları düşürtüp sabitlemesi öncelikli işi olmalı.

5-10 YILLIK KİRACIYI ev sahibinin çıkarma yetkisi de ne demek? Böyle saçma kanun mu olur? Düzenli vaktinde kirasını ödeyen kanuni artışını yapan uzun süre kiracı olmakla ne suç işliyor? Bu madde derhal iptal edilmeli ve namuslu kiracıların cezalandırılmasının önüne geçilmeli, onlar da devletin belirlediği yasal artışla mükellef olmalı.
Bir çoğunuz gülümsediniz sanırım (geri mi çekilecek) dediğinizi duyar gibiyim. Yapamazlar ben de biliyorum. Lakin, olması gerekeni söylüyorum. Sadece kiraların değil, temel gıda maddeleri başta olmak üzere tüm fahiş zamların geri çekilmesi gerekiyor kiiiii nefes alabilelim.
Daha maaş zamlarını hükümet ilan etmeden fiyatları arttıran namussuzlara bile önlem alamayan hükümetten ciddi bir çözüm getirmesini beklemiyoruz tabi kiiii. ))

 

Bu arada, memurun maaşının 22.000 liraya yükseltileceği söylentisi karşısında “emekli maaşını da 22.000 mi yapacaklar” sorusu kafama takıldı. Yok yok asla böyle bir şey yapmazlar. 35.000 lira yoksulluk sınırı olduğu halde emekliye 22.000 bile vermezler; taş çatlasa 12-15.000 verirler. ))

 

EMEKLİ MAAŞI:

Hiç düşündünüz mü emekli maaşı neden her zaman düşüktü?
Bunun nedeni emeklilerin işe yaramaz, devlete fazladan yük kişiler olarak görüldüğü mü?
EYT’yi neden çıkardılar? Bir dünya insan katıldı emekli nüfusuna. Seçim yatırımı olarak yapıldığını herkes biliyor. Yanlış bir devlet politikasıydı bu. Ama, muhalefetin saçma vaatlerinden biri olunca, mecbur kaldılar geçirdiler yasayı seçimi kaybetmemek için.

 

Bir emekli olarak bana ne bunlardan?
Benim idareden beklediğim tek ekonomik mevzu, bu yaşta kimseye muhtaç olmadan ailemle birlikte ömrümün son yıllarını huzurlu yaşamak.
Tok açın halinden ne anlar?
Ne hükümetin ne de milletvekillerinin geçim derdi yok, hepsinin tuzu kuru! Parti ayırımı da yapmıyorum, geçmişte chp’sini de gördük, anap’ını da…
Özür dileyerek bir düzeltme yapayım: Sadece Necmeddin Erbakan döneminde rahat etmiştik kiii ona da, haddini aşan apoletliler, demirel, bazı iş adamları ve bazı medyatörler, başbakanlığı sürdürmesine müsaade etmediler 28 şubat post-modern(!) darbesiyle indirdiler aşağı.

Canımız yanıyor namuslu emekliler olarak. Yoksa kıyıda köşede kalan babadan mirasımız, satacak toprağımız tarlamız aldığımız maaş ortada, geçinemiyoruz, daha ne diyelim?

 

LİBERALİZMİNİZ YERE BATSIN

Liberal sistemin, serbest ekonominin, kapitalizmin mağdurlarıdır on milyonlarca yoksulluk ve açlık sınırında olan halk!
Çoğunluğu teşkil eden dar gelirli kesimden oyu alıp, refah içinde yaşayana hizmet etmek adalet değil, zulümdür!
Yarı sosyalist bir sistem uygulama vaktidir. Devlet temel ihtiyaç maddelerinin, gıdanın, kira ve ev fiyatlarının sınırını belirlemelidir. Devlet nasıl ki terörü bertaraf etmiş, itleri inlerinden başını çıkaramayacak hale getirmiştir. Yurt içinde de keyfi fiyat artışı yapanlara cezasını vermelidir!
2 dairesi var, birinden kira alıyor, diğerinde oturuyor. Bu ev sahiplerinin üzerine gidin demiyoruz. Yatırım amacıyla bir sürü ev almış insanlar var, bunların fahiş artışlarına müsaade etmeyin.
Evi olmayan ailelere devlet TOKİ’ler eliyle kira öder gibi kâr almadan maliyetine ev satsın.
Konutları devlet yapsın. Çünkü, depremde de gördük ki, devletin yaptığı binalarda hasar bile yok.

Dar gelirliler için en büyük sorun şu anda ev. Malların fahiş fiyat artışını ise önlemek çok kolay; yeter ki isteyin. Şirket defterleri elinizde, kaç lira maliyeti belli. Dersiniz % …. kar edebilirsin, bunun üstünde fiyat uygularsan paraya çevrilmeyen şu kadar yıl hapis cezası uygulanacak. Bak bakalım keyfine göre arttırabiliyor mu fiyatları.

 

Gücü gücüne yetene mi bu Dünya?

Müteahhit, yeşiliyle anılan Çamlıca’da, Üsküdar’da Küçük Çamlıca’da inşaat yapıyor. Yemyeşil alanın hemen hepsini betonluyor, anıt ağacın bile dallarını kesiyor, imar sınırlarının dışına çıkılıyor.

Hangi birini anlatalım ki….
Bu meselelerin partisi pırtısı yok. Hemen hepsi işini doğru dürüst yapmıyor. Buna oy verme, yerine gelecek sanki farklı olacak!..

Siyasilerin anlaması gereken ilk nokta: İnsanlar siyasilere “seçim zamanı gelirler, rüşvet gibi küçük, minnak hediyeler dağıtırlar, sonra da bizim sorunlarımızla ilgilenmezler” gözüyle bakıyor.

Hülasa, ben hiç ilgilenmiyorum, umurumda değil maaşlara ne kadar zam yapacakları.

Şayet, bir gün haksız rant, kazanç elde edenlere karşı ciddi cezalar uygularlar ve bunu da anayasa mahkemesi bozmazsa, yaniiii cezalarını çekerlerse, işte o gün ilgileneceğim hükümetin yaptıklarıyla. İşte o vakit ekranların karşısına geçip konuşan idarecilere kulak vereceğim.

 

Bir samimi itirafta bulunayım mı? Seçimde Tayyip Erdoğan’ı desteklememdeki tek gayem Türkiye’nin beka sorunuydu. Teröristlerin siyasi temsilcileriyle iş birliği yapmayan, terörün ve terör örgütlerinin üzerine devletin çökmesine imkan sağlayan ve özellikle türke yakışan dış politika üreten, milli silahlarımızın geliştirilmesine fırsat sunan Erdoğan’dan başkasını desteklemem ne ülkücülüğüm ne de vatanseverliğime yakışmazdı.

İbrahim Tamer     https://camlicavadisi.com.tr/

Kaynak: çamlıca vadisi

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 2 Yorum
  1. Eyüp Demir dedi ki:

    Yorum değil çok doğru tesbit ve ifadeler lakin kanayan yaramızı kim saracak. Kalemine sağlık diliyorum yürekten kutluyorum.

  2. Serkan yazıcı dedi ki:

    Parası olanlar yatırım için ev alıyorsa devlet 2. Evden %30 vergi 3. Evden %45 4.evden %70 vergi alsın ki yatırımını başka yerde kullansın ilk evini alacaklara fırsat kalsın kiracı da rahat ev bulabilsin