Büyüklük değil İşlevsellik önemli: Beynimiz Küçülüyor ama

Büyüklük değil İşlevsellik önemli: Beynimiz Küçülüyor ama
Yayınlama: 05.07.2023
75
A+
A-

Bilim insanları tarafından yapılan yeni bir açıklama insan beyninin geçmişten bugüne küçüldüğünü iddia edildi.

Foto - Bu açıklama herkesi şaşırttı! İnsan beyni gittikçe küçülüyor

Brain Behavior and Evolution isimli hakemli bilim dergisinde yapılan açıklamaya göre, insan beyni stres ve yaşadığı çevrenin koşullarına göre tepkiler veriyor.

50 bin yıllık bir süreyi kapsayan çalışmada insan beyninin hava koşulları küresel sıcaklık, nem ve yağış gibi durumlar karşısında son 50 bin yılda nasıl değiştiği incelendi. Çalışma sonunda elde edilen veriler havanın daha ılıman olduğu zamanlarda insan beyni boyutunun daha soğuk havalara kıyasla küçüldüğünü açığa çıkardı.

Alınan verilere göre Holosen dönemi boyunca ortalama insan beyni boyutunda yüzde 10,7 kadar küçülme söz konusu. Beyin boyutunun küçülmesindeki ana sebep ise henüz bilinmezliğini koruyor. Araştırma ekibine liderlik eden Jeff Morgan Stiebel ise insan beyni ortalama boyutunu etkileyen durumun değişen iklim şartları ile avlanma gereksinimlerinin değişmesi, bitki örtüsünde farklılaşma ve teknoloji gibi iklim dışı etkenlere bağlı olarak değişebileceğini ileri sürüyor.

Daha önce beynin büyüklüğünü akıllılık göstergesi olarak görenler vardı. Bu habere göre beynimiz küçülüyor lakin müthiş bir teknolojik ilerleme kaydediyoruz. Üstelik çocuklar ve gençler sık sık yeni icatlar yaparken, bizler büyük beyinlerimizle onların marifetlerini hayranlıkla seyrediyoruz. Demek oluyor ki büyüklük değil işlevsellik daha önemliymiş.

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.