Kanal İstanbul, Orta Koridor'u daha da güçlendirecek
Kanal İstanbul, Orta Koridor'u daha da güçlendirecek
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, asrın projesi Kanal İstanbul ile Karadeniz ve Akdeniz üzerindeki deniz ticaretine nefes aldırarak, Orta Koridor'u daha da güçlendireceklerini söyledi.
ANKARA (İGFA) -Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Trans Hazar Uluslararası Taşıma Güzergahı Birliği Genel Kuruluna katıldı.
Dünyada kadim medeniyetlerin; önemli ticaret yollarını yapan, işleten ve ticari kazanç sağlayan milletler tarafından kurulduğunu kaydeden Karaismailoğlu, Anadolu'nun batısından başlayıp, doğuya doğru devam eden ve Basra Körfezine kadar uzanan Kral Yolu, Uzak Doğu'dan Avrupa'ya uzanan Baharat Yolu ve Çinden Avrupa'ya kadar uzanan İpek Yolu, ticaretin sadece belli bir bölgede sınırlı kalmasını önlemiş, farklı kıtalara, hatta dünyaya yayılmasına yardımcı olduğunu belirterek, "Bugün, tarihi İpek Yolu, Demir İpek Yolu ismi ile yeniden canlandırılmıştır. Yeni altyapı ve ulaşım yatırımları sayesinde Asya ve Avrupa arasındaki ticaretin geliştirilmesi, kolaylaştırılması, hacminin ise artırılması hedeflenmiştir. Üç kıtanın ortasında, Karadeniz ve Akdeniz gibi önemli su havzalarının geçişinde yer alan ülkemiz, konumunun avantajını yüz yıllarca muhafaza etmiştir" dedi.
Türkiye'nin her dönem pek çok önemli ticaret yollarının güzergahında yer aldığına dikkati çeken Bakan Karaismailoğlu, Türkiye'nin 4 saatlik bir uçuşla, 67 ayrı ülkedeki 1,6 milyar insanın, 38 trilyon dolarlık gayrisafi milli hasıla ve 7 trilyon dolarlık ticaret hacminin yer aldığı coğrafyanın merkezinde yer aldığını söyledi.
84 milyona ulaşan, genç ve dinamik nüfusuyla Türkiyenin potansiyelini artırmasına yardımcı olan, Şubat 2017de tüzel kişiliğine kavuşan Trans-Hazar Uluslararası Taşıma Güzergahı Birliğini, çok önemsediklerini kaydeden Karaismailoğlu, "Birlik, aldığı kararlar ve uygulamaları ile Trans-Hazar bölgesindeki ticareti kolaylaştırmakta, mal hareketliliğini ve Orta Koridorun cazibesini artmaktadır. Üye ülkeler arasındaki; tarife birliğinin sağlanması, güzergahın ilk kilometresinden son kilometresine kadar tek tip nakliye süreçlerinin uygulanması, güzergahtaki transit ve ticari yüklerin yönlendirilerek taşımaların artırılması ile birlikte, lojistik ürün çeşitliliğinin sağlanması da son derece önemlidir. Yük trenlerinin sınır geçişlerini kolaylaştırmak için kurulan elektronik entegrasyon sistemi, geçişlere katalizör etkisi yapmaktadır" diye konuştu.
Pandemi sürecinin, demiryolu taşımacılığının önemini bir kez daha ortaya çıkardığını ve küresel ticaretin demiryoluna ilgisini arttığına işaret eden Karaismailoğlu, bu doğrultuda Türkiye'de de demiryolu kullanımının arttığını söyledi. Bunların bir günde başarılmadığına işaret eden Karaismailoğlu, Orta Koridorun, 2017 yılında BTK Demiryolu Hattı işletmeye alınmasıyla önem kazandığını anlattı. Karaismailoğlu, 2020 yılında Marmaraydan yük trenlerinin geçmeye başlamasıyla Asya-Avrupa arasında kesintisiz demiryolu bağlantısı da sağlanmış olduk. Kars Lojistik Merkezi ise Bakü-Tiflis-Kars hattının önemini daha da güçlendirdi. Gerek küresel ticaret yollarındaki dönüşüm, gerek ülkemizin gelecek hedefleri, gerekse de 2050 yılında karbon nötr Avrupa hedefleyen Yeşil Mutabakat çerçevesinde demiryoluna verilen önem iyice güçlendi. Ulaştırma ve Lojistik Ana Planımız çerçevesinde, taşımacılıkta demiryolu payını yüzde 5'ten yüzde 22'ye çıkarma hedeflerinin de verilen değerin en somut göstergesi olduğunu kaydetti.
RİZE-ARTVİN HAVALİMANI 14 MAYIS'TA CUMHURBAŞKANIMIZIN TEŞRİFLERİYLE AÇILACAK
Asrın projesi Kanal İstanbul ile Karadeniz ve Akdeniz üzerindeki deniz ticaretine nefes aldırarak, Orta Koridoru daha da güçlendireceklerine vurgu yapan Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, Demiryoluna artan ölçüde gösterdiğimiz önem ve farklı ulaşım modlarında Orta Koridor odaklı yatırımlarımız ile güzergahın kullanımını kolaylaştırmaya, tercih edilmesini artırmaya katkı sunuyoruz. Yatırımlarımızla, hat üzerindeki geçişleri hızlandırıyoruz ifadelerini kullandı. Asya ile Avrupayı kesintisizi bir demiryolu hattı ile birleştiren Marmarayın 2013 yılında hizmete açıldığını belirten Karaismailoğlu, Türkiyenin 2inci, dünyanın 5inci deniz dolgusu havalimanı olan Rize-Artvin Havalimanını milletin ve dünyanın hizmetine sunulmasına sayılı günler kaldığını, 14 Mayısta havalimanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın teşrifleriyle açılacağını belirtti. Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, böylece havalimanı sayısının 26dan 58e yükseltileceğini kaydetti.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.