Trabzon’un Tarihi Emaneti Muhtarlara Emanet

Trabzon 11.10.2025 - 11:29, Güncelleme: 11.10.2025 - 11:29 7765+ kez okundu.
 

Trabzon’un Tarihi Emaneti Muhtarlara Emanet

Trabzon Haber Merkezi | Ortahisar Belediyesi ile Trabzon Müze Müdürlüğü, muhtarlara yönelik anlamlı bir farkındalık çalışması başlattı. “Kaçak Kazı, Define ve Kültür Varlıklarını Koruma” seminerinde muhtarlara, tarihi eserlerin korunmasında aktif rol almaları çağrısı yapıldı.
Trabzon haberleri | Tarihi dokusuyla Anadolu’nun en eski yerleşimlerinden biri olan Trabzon’da, kültürel mirasın korunmasına yönelik önemli bir adım atıldı. Ortahisar Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Trabzon Müze Müdürlüğü tarafından mahalle muhtarlarına yönelik “Kaçak Kazı, Define ve Kültür Varlıklarını Koruma” semineri düzenlendi. Ortahisar Belediyesi Orhan Karakullukçu Salonu’nda gerçekleşen programa; Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Özer İskender, Trabzon Müze Müdürü Levent Alnıak, Muhtarlık İşleri Müdürü Hakan Altın, Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Müdürü Saadettin Önsel, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü Çiğdem Arslan ile mahalle muhtarları katıldı. Tarih bilinciyle gelecek kuşaklara Seminerin açılışında konuşan Başkan Yardımcısı Özer İskender, Trabzon’un her köşesinde tarihin izlerinin bulunduğunu belirterek, “Trabzon, binlerce yıllık geçmişiyle bir açık hava müzesi gibidir. Ancak izinsiz kazılar, bilinçsiz yapılaşma ve define arama faaliyetleri bu mirasa zarar veriyor. Bizim görevimiz, bu değerleri koruyup gelecek kuşaklara aktarmaktır. Bunu da ancak farkındalıkla, bilgiyle ve iş birliğiyle başarabiliriz” dedi. İskender, düzenlenen seminerin bu farkındalığı artırmayı amaçladığını vurgulayarak, “Muhtarlarımız, mahallelerinin en yakın tanıkları. Onların dikkatli ve bilinçli davranışları, tarihi mirasın korunmasında büyük rol oynayacak. Hep birlikte Trabzon’un tarihine sahip çıkacağız” ifadelerini kullandı. “Her eser, geçmişin bize bıraktığı emanettir” Seminerde konuşan Trabzon Müze Müdürü Levent Alnıak, kültür varlıklarının sadece taş veya toprak olmadığını, bir milletin hafızasını temsil ettiğini söyledi. Alnıak, “Taşınmaz kültür varlıkları dediğimiz camiler, köprüler, hanlar, sarnıçlar; taşınır varlıklar dediğimiz sikkeler, mühürler, takılar ve seramikler… Her biri geçmişten bugüne uzanan birer emanettir. Ancak bu eserler en çok izinsiz kazılar ve kaçakçılık faaliyetleriyle yok oluyor. Muhtarlarımız bu konuda devletin gözü, kulağı olmalı” diye konuştu. “Kültür varlıklarını tanımak korumanın ilk adımıdır” Alnıak, muhtarların mahallelerinde bulunan kültür varlıklarını tanımalarının önemine değinerek şu önerilerde bulundu: “Bir kültür varlığı bulunduğunda veya bir kazı girişimi fark edildiğinde, durum hemen müze yetkililerine ve kolluk kuvvetlerine bildirilmelidir. Muhtarlarımız, mahalle halkını bu konuda bilinçlendirmeli. Çünkü kültür varlıkları yalnızca müzelerin değil, hepimizin ortak mirasıdır.” Sorular ve çözüm önerileri Seminerin sonunda muhtarlar, mahallelerinde yaşanan kaçak kazı girişimleri ve tahribatlarla ilgili sorular yöneltti. Müze Müdürü Alnıak, her türlü şüpheli durumda Müze Müdürlüğü ile irtibata geçilmesi gerektiğini vurguladı. Ortahisar Belediyesi yetkilileri ise bu tür bilgilendirme programlarının devam edeceğini, muhtarlar aracılığıyla halkın bilinçlendirilmesinin hedeflendiğini ifade etti.
Trabzon Haber Merkezi | Ortahisar Belediyesi ile Trabzon Müze Müdürlüğü, muhtarlara yönelik anlamlı bir farkındalık çalışması başlattı. “Kaçak Kazı, Define ve Kültür Varlıklarını Koruma” seminerinde muhtarlara, tarihi eserlerin korunmasında aktif rol almaları çağrısı yapıldı.

Trabzon haberleri | Tarihi dokusuyla Anadolu’nun en eski yerleşimlerinden biri olan Trabzon’da, kültürel mirasın korunmasına yönelik önemli bir adım atıldı. Ortahisar Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Trabzon Müze Müdürlüğü tarafından mahalle muhtarlarına yönelik “Kaçak Kazı, Define ve Kültür Varlıklarını Koruma” semineri düzenlendi.

Ortahisar Belediyesi Orhan Karakullukçu Salonu’nda gerçekleşen programa; Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Özer İskender, Trabzon Müze Müdürü Levent Alnıak, Muhtarlık İşleri Müdürü Hakan Altın, Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Müdürü Saadettin Önsel, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü Çiğdem Arslan ile mahalle muhtarları katıldı.

Tarih bilinciyle gelecek kuşaklara

Seminerin açılışında konuşan Başkan Yardımcısı Özer İskender, Trabzon’un her köşesinde tarihin izlerinin bulunduğunu belirterek, “Trabzon, binlerce yıllık geçmişiyle bir açık hava müzesi gibidir. Ancak izinsiz kazılar, bilinçsiz yapılaşma ve define arama faaliyetleri bu mirasa zarar veriyor. Bizim görevimiz, bu değerleri koruyup gelecek kuşaklara aktarmaktır. Bunu da ancak farkındalıkla, bilgiyle ve iş birliğiyle başarabiliriz” dedi.

İskender, düzenlenen seminerin bu farkındalığı artırmayı amaçladığını vurgulayarak, “Muhtarlarımız, mahallelerinin en yakın tanıkları. Onların dikkatli ve bilinçli davranışları, tarihi mirasın korunmasında büyük rol oynayacak. Hep birlikte Trabzon’un tarihine sahip çıkacağız” ifadelerini kullandı.

“Her eser, geçmişin bize bıraktığı emanettir”

Seminerde konuşan Trabzon Müze Müdürü Levent Alnıak, kültür varlıklarının sadece taş veya toprak olmadığını, bir milletin hafızasını temsil ettiğini söyledi.
Alnıak, “Taşınmaz kültür varlıkları dediğimiz camiler, köprüler, hanlar, sarnıçlar; taşınır varlıklar dediğimiz sikkeler, mühürler, takılar ve seramikler… Her biri geçmişten bugüne uzanan birer emanettir. Ancak bu eserler en çok izinsiz kazılar ve kaçakçılık faaliyetleriyle yok oluyor. Muhtarlarımız bu konuda devletin gözü, kulağı olmalı” diye konuştu.

“Kültür varlıklarını tanımak korumanın ilk adımıdır”

Alnıak, muhtarların mahallelerinde bulunan kültür varlıklarını tanımalarının önemine değinerek şu önerilerde bulundu:
“Bir kültür varlığı bulunduğunda veya bir kazı girişimi fark edildiğinde, durum hemen müze yetkililerine ve kolluk kuvvetlerine bildirilmelidir. Muhtarlarımız, mahalle halkını bu konuda bilinçlendirmeli. Çünkü kültür varlıkları yalnızca müzelerin değil, hepimizin ortak mirasıdır.”

Sorular ve çözüm önerileri

Seminerin sonunda muhtarlar, mahallelerinde yaşanan kaçak kazı girişimleri ve tahribatlarla ilgili sorular yöneltti. Müze Müdürü Alnıak, her türlü şüpheli durumda Müze Müdürlüğü ile irtibata geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Ortahisar Belediyesi yetkilileri ise bu tür bilgilendirme programlarının devam edeceğini, muhtarlar aracılığıyla halkın bilinçlendirilmesinin hedeflendiğini ifade etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve trabzonhabermerkezi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.