Trabzon’da Mete Yarar’a Yoğun İlgi: Türkiye’nin Küresel Rolü Masaya Yatırıldı

Trabzon 29.04.2026 - 00:31, Güncelleme: 29.04.2026 - 00:31 401 kez okundu.
 

Trabzon’da Mete Yarar’a Yoğun İlgi: Türkiye’nin Küresel Rolü Masaya Yatırıldı

Trabzon Haber Merkezi | Mete Yarar, Trabzon’daki seminerinde Türkiye’nin artan uluslararası etkisini ve küresel krizlere dair öngörülerini paylaştı.
Trabzon haberleri | Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin Nisan ayı kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında düzenlenen seminerde emekli asker ve güvenlik politikaları uzmanı Mete Yarar, “Yeni Dünya Düzeninde Türkiye’nin Yeri” başlığıyla önemli değerlendirmelerde bulundu. Hamamizade İhsan Bey Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen programa vatandaşlar yoğun ilgi gösterirken, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç de etkinliğe katıldı. Türkiye’nin Etki Alanı Genişliyor Seminerde konuşan Mete Yarar, Türkiye’nin son yıllarda uluslararası alanda daha görünür ve etkili bir aktör haline geldiğini vurguladı. Türkiye’nin farklı coğrafyalarda askeri, diplomatik ve istihbari varlık gösterdiğini belirten Yarar, bunun bir yayılma politikası değil, iş birliği ve etki oluşturma kapasitesinin göstergesi olduğunu ifade etti. Afrika’dan Balkanlar’a, Orta Doğu’dan Asya’ya kadar uzanan geniş bir alanda Türkiye’nin etkisinin hissedildiğini söyledi. Bölgesel Gerilimler ve Savaş Senaryoları İran, İsrail ve ABD arasında yaşanan gerilime de değinen Yarar, olası bir savaşın uzun soluklu olmayacağını dile getirdi. Savaşların sürdürülebilirliğinde lojistiğin belirleyici olduğuna dikkat çeken Yarar, tarafların mevcut kaynaklarının sınırlı olduğuna işaret etti. Bu nedenle çatışmanın büyümesinden ziyade kontrollü bir şekilde sınırlı kalmasının daha olası olduğunu belirtti. Küresel Krizler Devam Edecek Dünyadaki gelişmelerin tesadüfi olmadığını ifade eden Yarar, uzun vadeli planların sahaya yansıdığını söyledi. Gelecek dönemde farklı yöntemlerle yeni krizlerin yaşanabileceğine dikkat çeken Yarar, ülkelerin yalnızca askeri değil, ekonomik ve toplumsal olarak da güçlü olması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin Caydırıcı Gücü Türkiye’nin stratejik konumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yarar, ülkenin askeri kapasitesi sayesinde doğrudan bir saldırı ihtimalinin düşük olduğunu ifade etti. Türkiye’nin kara, deniz ve hava gücüyle bölgesel dengeleri değiştirebilecek bir ülke olduğunu belirten Yarar, savunma sanayisindeki gelişmelerin de bu gücü desteklediğini söyledi. Güçlü Türkiye Vurgusu Program sonunda konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, etkinliğin önemine dikkat çekti. Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada güçlü olmasının bir tercih değil zorunluluk olduğunu belirten Genç, bu tür programların toplumsal farkındalığı artırdığını ifade etti.
Trabzon Haber Merkezi | Mete Yarar, Trabzon’daki seminerinde Türkiye’nin artan uluslararası etkisini ve küresel krizlere dair öngörülerini paylaştı.

Trabzon haberleri | Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin Nisan ayı kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında düzenlenen seminerde emekli asker ve güvenlik politikaları uzmanı Mete Yarar, “Yeni Dünya Düzeninde Türkiye’nin Yeri” başlığıyla önemli değerlendirmelerde bulundu. Hamamizade İhsan Bey Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen programa vatandaşlar yoğun ilgi gösterirken, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç de etkinliğe katıldı.

Türkiye’nin Etki Alanı Genişliyor

Seminerde konuşan Mete Yarar, Türkiye’nin son yıllarda uluslararası alanda daha görünür ve etkili bir aktör haline geldiğini vurguladı. Türkiye’nin farklı coğrafyalarda askeri, diplomatik ve istihbari varlık gösterdiğini belirten Yarar, bunun bir yayılma politikası değil, iş birliği ve etki oluşturma kapasitesinin göstergesi olduğunu ifade etti. Afrika’dan Balkanlar’a, Orta Doğu’dan Asya’ya kadar uzanan geniş bir alanda Türkiye’nin etkisinin hissedildiğini söyledi.

Bölgesel Gerilimler ve Savaş Senaryoları

İran, İsrail ve ABD arasında yaşanan gerilime de değinen Yarar, olası bir savaşın uzun soluklu olmayacağını dile getirdi. Savaşların sürdürülebilirliğinde lojistiğin belirleyici olduğuna dikkat çeken Yarar, tarafların mevcut kaynaklarının sınırlı olduğuna işaret etti. Bu nedenle çatışmanın büyümesinden ziyade kontrollü bir şekilde sınırlı kalmasının daha olası olduğunu belirtti.

Küresel Krizler Devam Edecek

Dünyadaki gelişmelerin tesadüfi olmadığını ifade eden Yarar, uzun vadeli planların sahaya yansıdığını söyledi. Gelecek dönemde farklı yöntemlerle yeni krizlerin yaşanabileceğine dikkat çeken Yarar, ülkelerin yalnızca askeri değil, ekonomik ve toplumsal olarak da güçlü olması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin Caydırıcı Gücü

Türkiye’nin stratejik konumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yarar, ülkenin askeri kapasitesi sayesinde doğrudan bir saldırı ihtimalinin düşük olduğunu ifade etti. Türkiye’nin kara, deniz ve hava gücüyle bölgesel dengeleri değiştirebilecek bir ülke olduğunu belirten Yarar, savunma sanayisindeki gelişmelerin de bu gücü desteklediğini söyledi.

Güçlü Türkiye Vurgusu

Program sonunda konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, etkinliğin önemine dikkat çekti. Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada güçlü olmasının bir tercih değil zorunluluk olduğunu belirten Genç, bu tür programların toplumsal farkındalığı artırdığını ifade etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve trabzonhabermerkezi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.